ΤΑΞΙ

ΤΑΞΙ

Τα ταξί στη Λάρνακα σε παλαιότερες εποχές. Κύριο σημείο (πιάτσα) και τα γραφεία τους ήταν στο παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων. Οι αριθμοί τηλεφώνου τους ήταν…διψήφιοι ( 37,61) με κωδικό πόλης το 22. Γνωστοί ταξιτζήδες οι Αρτέμης (Κλεοβούλου), Αναστάσης , Δημήτρης , Βάσος Σελάς, Σιενπής (CMP, Cyprus Military Police!), Ευάγγελος ( Τσοκολάτος), Μασούρας, Αντώνης Κύπαρης και άλλοι. Χαρακτηριστικές ήταν οι διαφημιστικές πινακίδες ( KEO, Keo-Vita, Mobil-oil, Pepsi-Cola, Socony-Vacoom, ακόμη και Κυπριακό Θέατρο) που είχαν στα γραφεία τους. Το 1939 η ενοικίαση ταξί Λάρνακα-Λεμεσός μετ’ επιστροφής κόστιζε 12 σελίνια ( δηλ. 1 ευρώ). Σε γνωστές φωτογραφίες της παραλίας πολλές φορές βλέπουμε τα ταξί σταυθμευμένα να περιμένουν τους πελάτες.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ- Γραφείο ταξί .

Ο Ανδρέας Μακρής  με φίλους του  λειτούργησαν το γραφείο ταξί «Πέντε φίλοι»  ( με τηλέφωνο 444 και  333), στο χώρο μπροστά από τα γραφεία του ΚΟΤ και αργότερα δίπλα από το κτήριο της Οθωμανικής Τράπεζας. Το 1962-63 ο Ανδρέας Μακρής δημιούργησε τη δική του εταιρία, που λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Χαρακτηριστικό  του γραφείου αυτού ήταν ότι οι ταξιτζήδες είχαν  ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς που ακόμη κρατούν.

Ευχαριστούμε την οικογένεια Ανδρέα Μακρή για τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες.

ΝΙΚΟΣ  ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΛΙΛΛΗΣ (1937-   )

Ο συμπαθέστατος Λίλλης είναι άτομο που έζησε όσο λίγοι Λαρνακείς την καθημερινότητα της πόλης του Ζήνωνα. Από το 1955 μέχρι το 1990 εξάσκησε το επάγγελμα του ταξιτζή στο παραλιακό μέτωπο. Για πολλά χρόνια μαζί με τον πατέρα του Ευάγγελο Γιωργαλλίδη Τσοκολάτο ( Γραφείο ΚΙΜΩΝ, απέναντι από το παλιό Δημαρχείο).

Από τις αφηγήσεις του μαθαίνουμε για την περιοχή των Φοινικούδων. Για τους πολλούς ταξιτζήδες, για το ζαχαροπλαστείο, τα κουρεία του Τοφή και του Τυρίμου, το Mayfair του Ηρακλείδη, τους μηχανικούς της περιόδου αυτής ( Χριστάκης Σκορδέλλης, Σταυράκης, Παύλος, Ανδρέας). Για τους περιπάτους, τις παρελάσεις και τα γεγονότα όχι μόνο της περιοχής αλλά και όλης της Λάρνακας.

Ευχαριστούμε το Λίλλη που μας χάρισε τόσες πληροφορίες και φωτογραφίες.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment