1η Απριλίου 1955-ΛΕΥΚΩΣΙΑ

1η Απριλίου 1955-ΛΕΥΚΩΣΙΑ

 «….Ψες κατά τα μεσάνυκτα ακούσαμεν κάτι δυνατούς κρότους σαν κανονιές και νομίσαμεν πως είχαν οι Τούρκοι «ραμαζάνι».  Όταν όμως είδαμεν πως δεν ήτο ξημερώματα που παίζουν τα κανόνια τους οι εφέντηδες καταλάβαμεν  πως κάτι άλλο συμβαίνει, αλλά δεν ανησυχήσαμεν. Νομίζαμεν πως θα ήταν γυμνάσια στρατιωτικά.

Οπότε σήμερα  το πρωϊ μάθαμε πως ήταν εκρήξεις ( άγνωστοι οι δράσται) εις τους στρατώνας Γούσλεϋ, τα γραφεία της Αρχιγραμματείας και τον Ραδιοφωνικόν Σταθμόν, όπου έκαμαν ζημίαν άνω των 80.000 λιρών. Πάντως όμως ελειτούργησε και απόψε. Θύματα ευτυχώς δεν υπάρχουν. Μόνον ζημίαι έγιναν.  Άλλοι λέγουν πως θύμωσαν οι Κύπριοι για τας κατηγορίας που φέρουν αδίκως εναντίον του πληρώματος του Αγίου Γεωργίου και άλλοι λέγουν πως οι ίδιοι οι Άγγλοι τα έκαμαν, για να ρίξουν κι άλλες κατηγορίες εναντίον των Κυπρίων. Τίποτε το θετικόν δεν ακούς. Οι εφημερίδες εδημοσίευσαν τα γεγονότα χωρίς σχόλια. Θα σου τα στείλουμεν να τα δεις και σύ».

 ( Απόσπασμα επιστολής ημερομηνίας 1ης Απριλίου 1955, που στάληκε από Κύπριο γονιό σε παιδί του που σπούδαζε στο εξωτερικό).

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment