ΠΙΕΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΠΙΕΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ο Παναγιώτης Πιερής γεννήθηκε στην Άχνα (1937) , τελείωσε το Α’ Γυμνάσιο Αμμοχώστου και είχε καθηγητή τον Αντώμνη Παπαδόπουλο.

Σπουδαίος πολυαθλητής και πρωταθλητής. Αγωνίστηκε με τον Γ.Σ.Ε. και την Ανόρθωση και μετά στη Λάρνακα με το Γ.Σ.Ζ. και τον Πεζοπορικό. Υπήρξε και προπονητής της ΕΠΑ το 1975.

Μαζί με τον αδελφό του Κώστα και άλλους ίδρυσαν τον Εθνικό Άχνας και φρόντισαν για να κατασκευαστεί και το γήπεδο, τόσο το παλιό, όσο και το νέο μετά το 1974.

Συμμετείχε με την Εθνική Κύπρου σε τρία αθλήματα, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και τον στίβο. Ήταν ο καλύτερος μπασκετμπωλίστας της εποχής του. Βοήθησε τον ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΟ να κατακτήσει πρωταθλήματα και δόξες, γι αυτό και πολλοί τον αποκαλούν «δάσκαλο».

Το 1963 κατέρριψε τα Παγκύπρια ρεκόρ στο μήκος και στο τριπλούν. Με τη φανέλα του Γ.Σ.Ζ. αναδείχθηκε 4 φορές Παγκυπριονίκης ( 1961-1966 Τριπλούν και άλμα εις ύψος). Λάμβανε μέρος και στο αγώνισμα 110 μέτρα μετ’εμποδίων.

Στην Ελλάδα, όταν ήταν φοιτητής της Ε.Α.Σ.Α.( Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής) αγωνίστηκε με την ομάδα του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και συμμετείσχε σαν μέλος στην Εθνική Ελλάδος κι αγωνίστηκε στους Βαλκανικούς αγώνες το 1958, όπου κατετάγη 4ος στο άλμα τριπλούν.

Συμμετείχε και στο Πένταθλον. Παρακολούθησε προγράμματρα της F.I.F.A. για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου.

Ήταν γυμναστής και οι μαθητές και οι αθλητές του τον εκτιμούσαν ιδιαίτερα. Δίδαξε στο Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας, στο Λύκειο Αγίου Γεωργίου Λάρνακας και στην Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας. Πρόσφερε πολλά στον αθλητισμό της Λάρνακας.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

ΙΟΥΝΗΣ 2024

Leave a Comment