125 ΧΡΟΝΙΑ Γ.Σ.Ζ.

125 ΧΡΟΝΙΑ Γ.Σ.Ζ.

Τη χρονιά που μας πέρασε γιορτάσαμε τα 125χρονα του Γυμναστικού Συλλόγου Ζήνων. Μεγάλη ιστορία για τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό και την Εθνική πορεία της Κύπρου.

Στο πλαίσιο αυτό εκδόθηκε από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών ο εντυπωσιακόςτόμος με τίτλο «125 ΧΡΟΝΙΑ Γ.Σ.Ζ.» , μια έρευνα του Χρύσανθου Χρυσάνθου. Η έκδοση περιλαμβάνει τη διαχρονική ιστορία του Γ.Σ.Ζ. με ντοκουμέντα, φωτογραφίες, μαρτυρίες και αφιερώματα που ρίχνουν φως στην ιστορία της πόλης. Παρευλαύνουν από τα κείμενα τα σημαντικότερα γεγονότα των 125 χρόνων, με αναφορές σε πρόσωπα και εξελίξεις που επηρέασαν την πορεία της αθλητικής ζωής του τόπου.

Το σημαντικό αρχείο που διατηρεί το Γ.Σ.Ζ. περιέχει χιλιάδες έγγραφα που καλύπτουν διαχρονικά σημαντικές πληροφορίες. Επιστολές, στατιστικά στοιχεία, προγράμματα εκδηλώσεων-αγώνων, αποδείξεις και άλλα πολλά. Μια πηγή αστείρευτη για τους ερευνητές. Μέρος του αρχείου εκτίθεται στο Μουσείο του Γ.Σ.Ζ. που βρίσκεται στο νέο γήπεδο.

Οι Εθνικοί αγώνες κατά τη διάρκεια της Αγγλοκρατίας παρελαύνουν μέσα από τα έγγραφα αυτά και ο εμπλουτισμός της έκδοσης με φωτογραφίες και ντοκουμέντα φωτίζουν τις δύσκολες περιστάσεις που πέρασε ο Κυπριακός λαός.

Αναφέρει, μεταξύ άλλων,  ο Χρύσανθος Χρυσάνθου.

«Κατά τους Παγκυπρίους αγώνες που φιλοξένησε στο νεότευκτο στάδιο Γ.Σ.Ζ. το

1928, ταυτόχρονα με τα εγκαίνιά του, ο Σύλλογος προέβη σε πολλές καινοτομίες.

Για πρώτη φορά συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα των αγώνων πρωτάθλημα

πετόσφαιρας, καθώς επίσης αγωνίσματα γυναικών. Διεξήχθησαν ακόμη αθλήματα

θαλάσσης, λεμβοδρομίες, κολύμβηση κ.λπ. Ο Γ.Σ.Ζ. προκήρυξε και πρωταθλήματα

ποδοσφαίρου, προτού ιδρυθεί η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (1934).»

Είναι τμή που το Διοικητικό Συμβούλιο της Γ.Σ.Ζ. έκανε τη σημαντική αυτή έκδοση. Για τους νέους θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης και παραδειγματισμού. Οι γενεές των αθλητών που πέρασαν από το Γ.Σ.Ζ. πρόσφεραν αφείδωλα τις δυνάμεις και το ταλέντο τους για να δοξαστεί η πόλη του Ζήνωνα.

Το βιβλίο διατίθεται από το Γ.Σ.Ζ. έναντι εισφοράς.

Με την ευκαιρία αυτή ευχαριστώ όλους τους Λαρνακείς για τις πληροφορίες και τις φωτογραφίες που μας παραχώρησαν στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε στην έκδοση.  

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment