ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ

Το έθιμο της Καθαράς Δευτέρας είναι στη μνήμη του καθενός μας με τις δικές του εικόνες, γεύσεις και μυρωδιές. Η φύση δέχεται όλους για να γιορτάσουν μαζί. Απλώνονται τα σεντόνια και τα χράμια στη γη, βάζουν χορταρικά, σαλάτες και άλλα πολλά εδέσματα. Το κρασί δε λείπει από τη διασκέδαση.

«Να πάμεν να κόψουμεν τη μούττη της Σαρακοστής…. Αυτή η φράση ακούγεται παντού την πρώτη μέρα των νηστειών, μετά την Τσικνοπέμπτη. Η εποχή αυτή, εξ αιτίας του ζεστού κλίματος, βρίσκει το εύφορο νησί στο απόγειο της βλάστησης…..Τρώνε και πίνουν πολύ, χορεύουν και τραγουδούν… Στολίζονται με ανεμώνες, νάρκισσους, ίριδες, και με ανθούς της πορτοκαλιάς, της λεμονιάς και της ροδιάς….Με το σούρουπο παίρνουν το δρόμο της επιστροφής, πίνοντας και μεθώντας όλο και περισσότερο. Ο δρόμος της επιστροφής δίνει την εντύπωση μιας αρχαίας πομπής..»

( Απόσπασμα από το βιβλίο της MAGDA OHNEFALSCH-RICHΤER «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ», έκδοση  1994, σε μετάφραση-εισαγωγή-επιμέλεια της  Άννας Γ.Μαραγκού).

Μέσα σ’ αυτή τη χαρούμενη ατμόσφαιρα με το φαγητό και το ποτό άρχιζαν να τραγουδούν.
«……Εφύασιν οι σήκωσες, πάνε οι τυρινάες που τραγουδούν οι παίδενες και κλαίουσιν οι ρκάες………….».

Στη Λάρνακα  οι πιο πολλές παρέες εξορμούν στην Αλυκή και  παραθαλάσσια (κυρίως Μακένζυ και προς Δεκέλεια). Όπως ήταν η συνήθεια οι κιθάρες  και τα τραγούδια συμπλήρωναν τη γιορταστική ατμόσφαιρα.

Πολλές οικογένειες γιορτάζουν στις αυλές των σπιτιών τους, όπως στη φωτογραφία μας που βλέπουμε τη διασκέδαση στην αυλή του σπιτιού Μαππουρίδη προς το τέλος της δεκαετίας του 50.

Στην πάνω σειρά από αριστερά βλέπουμε τους Κυριάκο Μαυρομίχαλος, Λώρα Στυλιανού, Κυπρούλα Σεραφείμ, Κυβέλη Μαππουρίδου, Ειρηνούλλα  Καλησπέρα, Τάκη Γεωργιάδη και Έλλη Γεωργιάδη.

Κάτω από αριστερά οι Θείω Μαυρομίχαλου, η στετέ Κυριακή, ο Δημητράκης Λάμπρου, η Μαρούλα Λάμπρου, ο Κόκος Σεραφείμ, η Κάκια Ευσταθιάδου και ο Χρίστος Στυλιανού.

Ευχαριστώ τη Μυρτώ Δημητρίου για την παραχώρηση της φωτογραφίας.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment