ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΙΕΡΙΔΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΙΕΡΙΔΗ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ

Το Μουσείο Πιερίδη είναι το παλαιότερο ιδιωτικό μουσείο στην Κύπρο και στεγάζεται στο προγονικό σπίτι της οικογένειας Πιερίδη, ένα κτήριο αποικιακού χαρακτήρα, που χτίστηκε το 1815.

Η συλλογή του Μουσείου συγκροτήθηκε από την οικογένεια Πιερίδη και περιλαμβάνει μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά αντικείμενα πολιτισμού του νησιού. Καταγράφει την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της Κύπρου στην πορεία χιλιάδων ετών.

Τα αντικείμενα που εκτίθενται χρονολογούνται από το 4000 π.Χ. έως τον 15ο αιώνα μ.Χ. και αποτελούν σημαντική μαρτυρία του μακρόχρονου πολιτισμού που άκμασε στην Κύπρο. Μεταξύ των αντικειμένων της συλλογής περιλαμβάνονται το κόκκινο γυαλισμένο σκεύος από την Πρώϊμη Εποχή του Χαλκού, ρωμαϊκά γυάλινα σκεύη και μεσαιωνικά κεραμικά πιάτα. Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να δει στην αυλή του Μουσείου συλλογή σύγχρονων ελληνικών και κυπριακών γλυπτών. (Βικιπαίδεια)

Σήμερα το Μουσείο είναι από τα πλέον δραστήρια μουσεία της Κύπρου. Διοργανώνει συχνές εκδηλώσεις ( ομιλίες, συζητήσεις) και φιλοξενεί αξιόλογες εκθέσεις. Το επισκέπτονται βάσει ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος μαθητές των σχολείων.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment