ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Η Αφροδίτη Αλεξανδροπούλου ήρθε στη Λάρνακα από την Αλεξανδρούπολη της Μικράς Ασίας  και ήταν μητέρα της μαμμούς  Μαρίκας Αλεξανδροπούλου και της Σάρας. Και οι τρεις μιλούσαν άπταιστα την Τουρκική γλώσσα και ζούσαν σε σπίτι στην οδό Σουρουκλή. Ήταν θρήσκες γυναίκες και εκκλησιάζονταν στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου.

Η Αφροδίτη φορούσε συχνά καπέλο μαύρο με καρφίτσα, περιδέραιο με χρυσές λίρες και γούνα.

Ήταν μια γυναίκα με δυνατή προσωπικότητα και γνωστή για την αγάπη της για το χορό και το τραγούδι.

Την ημέρα που πέθανε , λίγη μόνο ώρα πριν, κάλεσε τις κόρες της Σάρα και Μαρίκα. Η Μαρίκα της κρατούσε ένα μαντήλι και η Αφροδίτη  έσυρε τραγουδώντας ένα μικρασιάτικο χορό μερακλήδικο.

Αυτή η ιστορία θυμίζει δυνατές σκηνές από αληθεινές ιστορίες ανθρώπων που έζησαν στην αφάνεια  κι όμως άφησαν ιστορίες αξιοθαύμαστες.

Η Μαρίκα Αλεξανδροπούλου  ήταν για δεκαετίες η μαμμού της Λάρνακας . Ήταν η πρώτη επίσημη διορισμένη Δημοτική μαία Λάρνακας. Στην είσοδο του σπιτιού τους είχε ταμπέλλα μπρούτζινη με την επιγραφή «Μαρίκα Αλεξανδροπούλου-Διπλωματούχος Δημοτική Μαία».

Δυνατός χαρακτήρας όπως και η  μητέρα της, είχε και μαθητευόμενες μαίες. Ξεγεννούσε Ελληνίδες και Τουρκάλλες. Συχνά έβλεπαν οι γείτονες την εικόνα μεσα στα βαριά μεσάνυχτα να της κτυπούν την πόρτα περιμένοντας με ποδήλατο ή άμαξα για να την πάρουν να ξεγεννήσει κάποια. Ήταν η μόνη που μπορούσε να επισκεφθεί την Τουρκική συνοικία της Λάρνακας χωρίς κανένα φόβο.

Είχε πολλά βαφτιστήρια, επειδή συχνά οι φτωχιές οικογένειες  της πρότειναν να βαφτίσει τα παιδιά.  Έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και απ’όπου περνούσε της φιλούσαν το χέρι. Ήταν γλυκύτατη δίδοντας ευχές και χαμόγελο σε όλους.

Οι τουρκάλες που έφυγαν και πήγαν Αγγλία έρχονταν κάθε χρόνο να δουν την κοκόνα Μαρίκκα, την αγκάλιαζαν και της φιλούσαν το χερι. Μια χρονιά, μετά που είχε πεθάνει, κτύπησαν την πόρτα του σπιτιού και την γύρευαν, τους είπαν οτι πέθανε και μέχρι σήμερα οι δικοί της θυμούνται που έπεσε μια τουρκάλα στο πάτωμα και άρχισε να κλαίει που δεν την πρόλαβε ζωντανή.

Ευχαριστώ τη Μαριέττα Λέφα και τον Κίκη Κύπαρη για τις πληροφορίες.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment