Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η Κύπρος τιμούσε πάντα την Εργατική Πρωτομαγιά. Η μνήμη των αγώνων που έκαναν οι εργάτες για την κατάκτηση του οκταώρου και άλλων δικαιωμάτων σφράγισαν την ιστορία και βοήθησαν την παγκόσμια εργατική τάξη για καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Τη μέρα αυτή πολλές ήταν και οι εξορμήσεις του κόσμου προς τη φύση. Συχνά έκαναν εκδρομές για να χαρούν τη μέρα που σηματοδοτούσε και τον ερχομό του καλοκαιριού.

Ο «Πεζοπορικός» και ο Α.Μ.Ο.Λ.( Αθλητικός Μουσικός Όμιλος Λάρνακας)  ήταν από τα αθλητικά σωματεία της Κύπρου που έκαναν συνεχώς εκδρομές. Με τα πόδια, με ποδήλατα, με αυτοκίνητα. Από το 1925 μέχρι και το 1928 έχω καταγράψει σχεδόν πενήντα εξορμήσεις που, εκτός από τις κοντινές στη Λάρνακα περιοχές, κάλυπταν τοποθεσίες από τη Σαλαμίνα, μέχρι τον Κύκκο, την Ακανθού,την Κοντέα, τη Λάπηθο, το Μουτουλλά. Στις μακρυνές εκδρομές διανυκτέρευαν ( Μαχαιρά, Λάπηθο, Τροοδίτισσα).

Στη φωτογραφία βλέπουμε Λαρνακείς  που πήγαν την πρωτομαγιά του 1927 στην Αραδίππου. Μεταξύ τους οι Γιώργος Αχνιώτης, Χριστάκης Πιτσιλλίδης, Κώστας Κυριαζής (;).

Με τις συνθήκες της εποχής εκείνης μπορούμε να φανταστούμε ότι οι εκδρομές δεν ήταν το πιο εύκολο πράγμα. Δρόμοι, επικοινωνία, μεταφορικά μέσα, κοινωνικές συνθήκες.

Έπαιρναν μαζί τους κιθάρες, πάντζο και μαντολίνα για τη διασκέδασή τους. Οι σούβλες ήταν  το φαγητό τους και πολλές φορές αγόραζαν ολόκληρα αρνιά. Επίσης συνδύαζαν τις εκδρομές με το κυνήγι.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment