Παύλος Βαλδασερίδης, (Λάρνακα 1892 – 1972)

Παύλος Βαλδασερίδης, (Λάρνακα 18921972)

Ποιητής, πεζογράφος, μεταφραστής και θεατρικός συγγραφέας.

Καταγόταν από αρχοντική οικογένεια της Λάρνακας του 19ου αιώνα, με ρίζες στην Κεφαλλονιά[. Σπούδασε Φιλολογία, Θεολογία, Νομικά και Ξένες Γλώσσες στην Αθήνα και το Παρίσι. Ασχολήθηκε με το εμπόριο και έζησε πολλά χρόνια στη Γαλλία από όπου, το 1941, επέστρεψε και εγκαταστάθηκε στη Λάρνακα.

 Έγραψε έργα τόσο στα ελληνικά, όσο και στα γαλλικά. Απέδωσε επίσης νεοελληνικά αρχαίους Έλληνες συγγραφείς και βιβλικά κείμενα. Η μακροχρόνια παραμονή του στη Γαλλία επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την λογοτεχνική του παραγωγή και πολλά έργα του έχουν γραφεί στη γαλλική γλώσσα. Συνεργάσθηκε κατά καιρούς με τα περιοδικά Πάφος και Κυπριακά Γράμματα, καθώς και με διάφορες εφημερίδες. Τα γαλλικά έργα του τα υπέγραφε ως Paul Baldassera, ενώ στα ελληνικά δημοσιεύματα του χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο “Παύλος Βάλδας”. (Βικιπαίδεια).

Θεωρείται από τους σημαντικότερους Κύπριους συγγραφείς της γενιάς του. Μαζί με τη σύζυγό του Μάρω, διατηρούσε αξιόλογο αρχείο, το οποίο παραχωρήθηκε στο Αρχείο Φοίβου Σταυρίδη-Αρχεία Λάρνακας.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

Leave a Comment