ΑΛΕΚΑ ΜΑΔΕΛΛΑ

 ΑΛΕΚΑ ΜΑΔΕΛΛΑ

«Το έβαλε πείσμα να βγει «Μις Κύπρος» και τα κατάφερε. Όμορφη, καστανή, είχε μια πλούσια ζωή. Ήθελε να γίνει ζωγράφος και πάλι τα κατάφερε, ζωγραφίζοντας με ζωηρά χρώματα, όπως  είναι και η διάθεσή της.»

Με αυτά  τα λόγια προλογίζει το αφιέρωμα του περιοδικού ΣΕΛΙΔΕΣ την Αλέκα Μαδέλλα και μας δίνει έτσι την αφορμή να  πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η Αλέκα  γεννήθηκε μήνα Αύγουστο, λιονταρίνα από γεννησιμιού όπως λέμε. Ο πατέρας της ήταν ο Γιώργος Λουκαϊδης, γνωστός κεντηματέμπορας  και πολυταξιδεμένος  και η μητέρα της ήταν η Έλλη Λουκαϊδου το γένος Δημητριάδη. Ερχόμενος κάποιος από Λεμεσό προς  Λάρνακα, αντίκριζε από μακριά το πατρικό σπίτι της Αλέκας, το γνωστό τσιφλίκι του Λουκαϊδη,  όπως το ονόμαζαν τότε.

Φοίτησε στο Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας και διακρίθηκε στη ζωγραφική και στον αθλητισμό.  Καθηγητής της στην Τέχνη ήταν  ο γνωστός Λεμεσιανός ζωγράφος Βίκτωρας Ιωαννίδης.  Συνέχισε τη φοίτηση της στην ιδιωτική σχολή καλογραιών Αγίου Ιωσήφ.  Καθώς υπήρξεν αθλήτρια  έλαβε μέρος σε πανελλήνιους αγώνες  όπου και κατέλαβε την τρίτη θέση στο άλμα εις ύψος.  Η Αλέκα συνέχισε τις σπουδές της στη ζωγραφική στο Λονδίνο στο London Art College, όπου και επήρε το δίπλωμά της.

Όπως ανάφερα στην εισηγωγή μου πάντα ήθελε να πετυχαίνει τους στόχους της. Έτσι κέρδισε και τον τίτλο της Μις Κύπρος, σε καλλιστεία που έγιναν στις Πλάτρες, εκεί όπου μαζί με την  οικογένειά της παραθέριζε κάθε καλοκαίρι και  είχε την ευκαιρία να γνωριστεί με αρκετά άτομα , μερικά από τα οποία αργότερα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη Κυπριακή κοινωνία. Μεταξύ αυτών ήταν και ο τ.Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, με τον οποίο την συνέδεε μακροχρόνια φιλία.

Αλυσιδωτά μπαίνουμε από το ένα θέμα στο άλλο. Η Αλέκα παντρεύτηκε τον Νίνο Μαδέλλα και απέκτησε μαζί του μια κόρη την Ροζάνα. Υπήρξε μια από τις πιο κοσμικές κυρίες της εποχής της, με όμορφα  φορέματα ( ραμμένα από  γνωστές μοδίστρες ), χτενίσματα της μόδας, πάρτυς και κοινωνική δραστηριότητα.  Στα 30 της εξελέγη η πιο καλοντυμένη κυρία της Λάρνακας.

Η ζωγραφική, λοιπόν,  ήταν η μεγάλη της αγάπη. Σχεδίαζε συνεχώς και παρατηρούσε το χώρο γύρω της και τους ανθρώπους. Η πρώτη της έκθεση  έγινε το 1967 στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας στη Λευκωσία και την εγκαινίασε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κυπριανού.  Σημείωσε μεγάλη επιτυχία και της έδωσε τη δύναμη να συνεχίσει. Ακολούθησαν άλλες 22  ατομικές καθώς και ομαδικές εκθέσεις σ’ ολόκληρη την Κύπρο και στο  Ζάππειο στην Αθήνα.  Πολλοί πίνακές της κοσμούν δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές και  έχουν καθαρή γραμμή, χαρούμενη διάθεση και χρώματα ζωηρά. Υπήρξε  μέλος του ΕΚΑΤΕ..

Μετά την εισβολή το 1974  επηρεασμένη από τα γεγονότα και τις αλλαγές που έγιναν στην Κύπρο, βγάζει μέσα από το έργο της  το μήνυμα για λύτρωση.

 Παρακολουθώντας διαχρονικά την εικαστική της δημιουργία μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει  πολλές περιοχές και εικόνες της Λάρνακας και της Κύπρου. Παλιά σπίτια και γειτονιές, εκκλησίες,  φοινικούδες, θάλασσα,  παραστάσεις της καθημερινής ζωής.  Μια  περιδιάβαση στην πόλη και τη χώρα που αγάπησε, όπως η ίδια ήθελε και  απαθανάτισε μέσα απο  την τέχνη της. Με διάθεση νατουραλιστική ξεδιπλώνει στον καμβά τα όνειρα της. 

Μιλά τέσσερεις ξένες γλώσσες και την ενδιαφέρει ιδιαίτερα η αστρολογία, οι πεταλούδες, τα λουλούδια, οι  γάτες, η λογοτεχνία και η μουσική ( καθώς παίζει και πιάνο που έμαθε στο Ωδείο της Νίκης Τζέτζα).

Από τη Λάρνακα αγαπά περισσότερο τον υδροβιότοπο της αλυκής, τον οποίο και επισκέπτεται συχνά.

Η θετική σκέψη είναι η φιλοσοφία της Αλέκας . Πιστεύει ότι η ζωή είναι ένα ωραίο δώρο  απο το Θεό. Απολαμβάνει την κάθε στιγμή. Ζει σ’ ένα κόσμο γεμάτο χρώμα και ελπίδα.

Αυτή είναι, λοιπόν,   η Αλέκα Μαδέλλα,  ένα παράδειγμα γυναίκας  αισιόδοξης που συμμάχισε με το χρόνο  και κατάφερε να κατακτήσει ό,τι πραγματικά ήθελε στη ζωή.

ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ

6.3.2016

Leave a Comment